MİNYATÜR NEDİR?


Çok ince işlenmiş ve küçük boyutlu resimlere denir. Orta Çağ döneminde Avrupa’ da el yazması kitaplarda baş harfler kırmızı bir renk veren “Minium” olan kurşun oksit madde ile boyanırdı. Minyatür sözcüğü de buradan türemiştir. Bizde eskiden resimlere “Nakış ya da Tasvir” denilirdi. Minyatür içinse daha çok “Nakış” kelimesi kullanılır. Resimleri yapan sanatçıya ise “Resim yapan, Ressam” anlamında “Musavvir” denirdi. Minyatür daha çok “Kağıt, Fildişi ve benzeri maddelere” yapılırdı.

Minyatür resminin bir “Doğu” sanatı olduğu “Batı’dan” doğuya geldiği ileri sürülmektedir. Minyatür, kitapları resimlere için yapıldığından boyutları “küçük” yapılmıştır. Bu “ortak” bir özelliktir. “Nakkaşlar” kitap metinlerinde anlatılan olayları resimlerken “gölge, perspektif veya renk değerleri” gibi Avrupa’ya ait unsurları aramamışlardır. Nesnelerine çoğu kez canlıları “soyutlayarak” katmış, onları gerçek görünümlerinden “farklı” olarak, daha çok “düşündüklerini ve tasarladıklarını” resmetmişlerdir.

İslamiyet’ten önce bile “Türkler’in” bir resim geleneği vardır ve minyatürün yayılmasında büyük bir katkıları vardır. Bu dönemde Türk resim sanatının tartışmalarının çeşitli dönemlerde “Orta Asya ve Yakın Doğu’da” egemen olmuş Türk boylarına kadar inmekte ve bu dönemi içeren yayınlarda bulunmaktadır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİNYATÜRDE KULLANILAN MALZEMELER NELERDİR VE YAPILIŞI NASILDIR?

ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ NASIL YIKILDI?